2016. április 4., hétfő

Számítások 2. Tömegkályha teljesítményről



Mielőtt tovább lépnék a számításokkal, azért álljunk itt meg egy szóra.

Az előbbi hőszükséglet számításból én azt szűrtem le magamnak, hogy egy 6kw névleges teljesítményű tömegkályhát fogok rakni.

És nyomban tegyem hozzá, hogy 12 órás fűtési periódusra számolva.

Azaz 24 óra alatt kétszer rakok a tűzre, akkor ezt az átlagteljesítményt adja le. Ha 1x rakok, akkor pedig kevesebbet (3,6kw).

Mint később ez a számításokból is kiderül majd, egy ilyen kályha jó kövér 11kg fát eszik óránként.

Amikor ezt az emberek többsége meghallja, akkor kiakad és máris elmondja, hogy itt valamit elszúrtam, ui. az ő kandallója (ami szintén 6kw-os), csak 1,7-2kg fát eszik óránként.

Csempekályhás szaki (Magyarországról) is mondta nekem nemrég jóindulattal, hogy ez így nem jó, ez nagyon pazarló (a tömegkályhák beharangozott faspórlásával szemben), mert a hasonló teljesítményű csempekályháik, amiket ők rakni szoktak, sokkal kevesebb fával is beérik óránként.

A dolog nyitja abban rejlik, hogy az emberek, de nemcsak ők, hanem pld. egy Dedeman típúsú üzletben különböző kályhákat gyártó cégek is hanyagul feltüntetik a vaskályhán, fémdoboz kandallón lévő teljesítményt, de senki sem beszél a fűtési időről.

Márpedig anélkül a teljesítmény-adat értelmezhetetlen, vagy mondjam úgy inkább, hogy arra nem használható, hogy két különböző típusú kályhát összehasonlítsunk.

Azaz: egy egyszerűbb(hőtároló nélküli) 6kw-os fémkandalló 6kw-os teljesítményt ad le, annyi ideig, ameddig ég benne a tűz. Amikor a tűz kialszik, a teljesítmény grafikonja lecsap a nullához.

Egy 6kw-os, 12 órás fűtési idejű tömegkályhánál ez másként van:

Ha hasonlítani kellene, akkor a nálunkfele ismert fémből, öntvényből készült fáskazán és vizes puffertartály analógiáját venném elő (mert főleg ezt ismerik az emberek), ami szerint az emberek vesznek egy 40kw-os szigetelt falú fáskazánt (azaz ami a termelt hőt nem abba a helységbe adja le ahol éppen van) és melléje raknak egy 1000-2000 literes vízzel megtöltött puffertartályt, amibe a kályha a hőt eltárolja.

Üzemeltetési módját tekintve hasonlónak mondanám ezt egy tömegkályháéhoz: lefut a 40kw-os nagy tűz, és a hőt elraktározzuk a pufferbe, ahonnan, vízpumpák, keverőpumpák, hőmérséklet szenzorok segítségével pontosan oda, abba a helységbe adagoljuk, ahol szükség van rá, és pontosan annyit amennyire szükség van. 

Ez egyébként egy kényelmes és pontos módja a fűtésnek, mert félig automatizált, csak a fát kell berakni, de ha egy pelettes adagolófejet is rászerelnek erre a fáskazánra, és feltöltik a pellettartályt, akkor akár teljes automatizálásról is beszélhetünk, a kényelmesebb beállítottságú házigazda pedig mindezalatt foglalkozhat mással.

Hasonló a helyzet egy tömegkályhával is, annyi a különbség, hogy azért az éppen ennyire nem automatizálható, de viszont ha jól építik meg és jól méretezik, akkor a dolog itt is kb. a begyújtásra redukálódik, az egyenletes adagolást megoldja a nagy hőleadó tömeg, a felmelegedett tűztér samottjai és a köpenyben használt különböző anyagok: tégla, kő, csempe, nyugatabbra használnak furcsább anyagokat is mint „soapstone”, ilyenolyan lapok, stb..

A szépsége a tömegkályhának még számomra az, hogy mindeféle "ketyere" nélkül tudja ezt megvalósítani, villanyáram nélkül, csak kell az ember aki rak a tűzre. A sütő az pedig a bónusz.

Egyszóval a 6kw-os tömegkályha jó, hogy csak 6kw-ot nyújt(mint a fenti példában vettem 12 órás fűtési időre számolva), ez azt jelenti, hogy ha napi 2x megrakjuk akkor ezt az átlagteljesítményt  24 órán keresztül hozza.

Szemben a fentebb említett szintén 6kw-os egyszerűbb felépítésű fémkályhával, kandallóval, amelyik ezt a teljesítményt annyi óráig nyújtja, amíg leég benne a tűz ( tegyük hozzá, hogy a jobbak, kisebbnagyobb hőtárolóval megspékelt változatok viszont hosszabb ideig). 

Az igaz, hogy egy 6kw-os tömegkályha egyetlen begyújtásakor jó kövér 20kg fára gyújtjuk rá a tüzet, de ez a tűz csak 1,5-2 óráig tart, utána egy jó darabig (12-24óra vagy akár több) nem rakunk semmit.

A 6kw-os fémkályha, ami ugyanezt ellátja sokkal kevesebb, azaz 1-2 kg fát éget el óránként(ez annak is függvénye, hogy mennyire süllögtetik benne a tüzet az ajtókba beépített huzatszabályzókkal), de hogyha 24 órára levetítve ugyanazt a hőmennyiséget akarjuk kinyerni belőle mint a tömegkályháéból, akkor biza többször, sokszor kell még ott rakni a tűzre.

És ez nem feltétlenül rossz, van aki szeret a tűzzel játszani ;-)

A tömegkályha a lustább hozzállást is tolerálja(a kifejezéskor magamra gondoltam), egyszer rakok a tűzre, viszont sokat, és sokáig kapom a meleget.

Van aki mindegyre átlép a kisboltba vásárolni, van aki pedig hetente 1x, 2x nagytételbe bevásárol, de ez megint csak egy hülye példa.

Isten ments, hogy egyik vagy másik, fentebb példának említett tüzelőberendezést jobbnak, vagy rosszabbnak tartsak, ezek annyira szokás / ízlés kérdései, szubjektív dolgok, hogy az ilyen stílusú összehasonlítások értelmetlenek lennének, én csak leírtam ezeket a dolgokat a különbségek érzékeltetéséhez.

Tehát 6kw-os a tömegkályha, de tegyük hozzá az igazság és a dolog jobb megértése érdekében, hogy viszont jó kövér 40 kw-os lesz a tűztere + lesz egy puffertartály beleépítve, ami nem vízből lesz az én esetemben, hanem téglából.

Nagyjából ennyi.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése