2016. április 9., szombat

Számítások 5. Hőleadó felület, kéményátmérő



Nos, szép békavirágos szombati nap ez a mai, hadd folytassuk akkor a számolgatásokat, ott ahol abbahagytuk.

Pár lényeges adat idáig: 6kw-os kályha, 44,58kw-os tűztérrel, melynek térfogata 154,33liter, amiben 1,9h azaz szinte 2óra alatt lezubog a tűz, amibe 21,43kg fa volt egyszerre bepakolva, és mindez 121,83 Nm3/h (Vgyn) normálköbméter levegőt zabál óránként, az égés után pedig Vfggy=130,86 Nm3/h füstgáz keletkezik óránként.

Néhány következtetést direkt módon levonhatunk már ezekből is: 

1. Szükséges kéményátmérő     
2. A kályha hőleadó felülete négyzetméterben
      

      1. Mivel szép lassan a kémények után/árajánlatok után is kell nézzek, jó volna megsaccolni, hogy kb. milyenre is lesz szükségem.

Tételezzük fel, hogy a járatok és ezáltal a benne áramló füstgáz áramlási sebességének későbbi méretezésével, a hőfelvevő felületek kiszámított nagyságával elérem azt, hogy a kéménybe lépő füstgáz hőmérséklete 160 fokos legyen, persze mindez úgy volna jó, hogy amíg felér a kémény tetejére, ne hűljön le jobban 70C foknál, a kondenzációs pontnál, azaz, hogy ne csapódjon ki a kémény falán a füstben lévő vízgőz, és ne csorogjon le a falán (ha lehet).

Egyébként én úgy értettem, hogy méterenként 10-15 fokkal mindenképpen számolhatunk, a kéményseprőknek nálunkfelé 15 fokot tanítanak, persze mindez a kémény szigetelésétől is függ, és egy picit részletesebb hőátbocsátási számításokkal ennél sokkal pontosabban meghatározható, no de én most egyelőre saccolok...

Ez (160+70)/2=115 C fokos átlag füstgázhőmérsékletet jelentene a kéményben, ami korrekciós tényezőkkel átszámolva azt jelenti, hogy Vfggy*(1+115/273)*1,07=199m3/h mennyiségű füstgáz kell átáramoljon a kéményen óránként.

Nevezzük ezt a füstgáz térfogatáramának, a tömegáramra igazából nekünk a gyakorlat szempontjából nincs szükségünk, azt csak meg szokták adni a kályhák referenciaadataként (de ró=0,903kg/m3 füstgázsűrűséggel számolva 115 fokos füstgázra, lásd még google sem kell, Libik könyv 51. oldal, a tömegáram a ró=m/V képletből könnyedén kiszámolható, m=0,903*199kh/h=179,697kg/h=0,0499kg/s).

A továbbiakban feltételezem(azt szeretném), hogy 1,5m/s sebességgel áramoljon a füstgáz a kéményben (2-3 m/s –nál nagyobbat nemigazán szabad, ui. nagy lesz a súrlódás, és ezért nem biztos, hogy ki is ér a füst a kéményen, hacsak nem gyárkéményünk van). 

Szóval, mint a későbbiekben kiderül, ahol csak lehet úgy választom meg a füstjáratok keresztmetszetét, hogy lehetőleg lassabban közlekedjenek a gázak, valahol 1,5m/s körül, (kivétel néhány hely lesz csak, mint a torok és a sütőből való kilépés).

Tehát inkább nagyobb keresztmetszetekkel dolgozom, majd szintén meglátjuk miért: dán kályhához szokatlanul sok lesz a padkahossz nálam, s nem szeretném ha ez túl sok nyomásveszteséget okozna a kályhában, ami könnyen lehet több mint a számított kéményhuzat és ezáltal egy rakás füsttel maradok a szobában...Ez nagyon nem volna jó...

Na szóval, 1,5m/s a kéményben azt jelenti, hogy 199=F*3600*1,5/10000, ahol F=199*10000/(3600*1,5) cm2,  a kéménybelső keresztmetszete négyzetcentiméterben.

Tehát F=368,5 cm2. Az ennek megfelelő hidraulikus átmérő Dk=2*gyökalatt(F/3,1415)= 21,67cm (ugyanilyen  átmérőjű kör vagy ugyanilyen oldalhosszúságú négyzetet jelent ez, téglalapnál ki kell számítani, lásd előbbi bejegyzések).

Azaz pld. Schiedel / Leier –ben gondolkozva, ez azt jelentené, hogy k. drága 22cm belső keresztmetszetű kéményre lesz szükségem MINIMUM.

Azért írom, hogy minimum, mert amit idáig kiszámoltam az az átmérő arra jó, hogy az adott mennyiségű füstgáz át is férjen rajta.

De ez nem feltétlenül elég, ui. elegendő „nyomó-húzóerő”, nevezzük ezt kéményhuzatnak is kell, hogy mozgásba lendítse ezt a gázhalmazt. 

Nálam ez a fejezet a padkákban fellépő súrlódások miatt kritikus fog lenni, ezért pontosabban ki kell számítsam ezt az értéket, és ha nem férek bele, akkor megtörténhet még az is, hogy növelnem kell az átmérőt a súrlódások csökkentése érdekében (ha a kémény magasságát már nem tudom / nem akarom).

Az igazi a kéménymagasság növelése lenne, de egyszintes ház lévén, azt sem fogom tudni a végtelenségig, így meglátjuk lám milyen számok jönnek ki. 

Mindenesetre a kémény méretezését elodézom, előbb legyenek meg a járataim / áramlási sebességek, amiből meg tudjam saccolni a kályha nyomásveszteségét és akkor pontosítom a kéményátmérőt és a magasságot is kiszámítom/megsaccolom, egyelőre most annyit vések a fejembe, hogy kell nekem ide egy minimum 22-es kémény.


Szóval a 20 cm-es kémény amikről a fórumokon legtöbbet beszélnek úgy néz ki nem minden esetben elég, nem minden teljesítményű kályha esetében érvényes.

A Lars Helbro féle kályhák, amiket a neten videók formájában meg lehet nézni, én amiket láttam legalábbis ennél mind kisebb teljesítményűek voltak, valahol inkább a 4kw körül saccoltam, legalábbis amit a tűztérméretekből, a saccolt 24*12*6-os téglaméretekből következtetek magamnak.

    


     2. A másik fontos adat a tömegkályhám hőleadó felülete lenne.

Itt kellene tudni a kályha fajlagos felületi teljesítményét (W/m2), azaz, hogy mennyi hőt fog leadni a köpenyfelület négyzetméterenként.

Ez ugyebár függ a köpenyben használt anyag milyenségétől és vastagságától. Egy vasfalú kályha ontaná a meleget, egy csempe vagy tégla anyag kevésbé. Nagyobb szám jönne ki, ha egy vékonyabb héjú kályhát raknék pld. csempéből mintha egy vastagabbat téglából.

Tégla esetében (lapra fektetett féltégla vastagság azaz 12cm) a neten több helyen beszélnek egy 500W/m2 ökölszabályról. Ha utánaolvasgatunk akkor több helyen konfirmálják ezt, Libik a könyvében (116. oldal) nehéz kivitelezésű téglakályháknál 0,465-0,65kw/m2 átlagot említ(régi magyar méretezés).

Az MHA szerint a kamrás- és harangrendszerű kályhákra  550w/m2 –t vehetünk alapul.

Igor Kuznetsov orosz kályhásguru 500w/m2-t említ a weboldalán (http://stove.ru  , angolul is leírja a fontosabbakat, klikk jobbfelül az angolra...)

Bocsánat, el is felejtettem ezidáig Kuznetsov-ot megemlíteni, valószínűleg a világ legjobb kályháit csinálja, habár a weboldala szörnyű (úgyis becsületére váljon, ui. ő az egyetlen kályhásguru akit találtam és aki ilyen mennyiségű technikai adatot elárul a kályháiról).

Na dehát ő mérnökember, ráadásul a régi fajtából való, így tekintsünk el ettől és köszönjük meg neki, hogy a mondanivalóját egy sima html kinézetű, nagyon nehezen olvasható weboldalon osztja meg (szabadidejében és ingyen!). (egyébként fapados php-t használ, ha belenézünk az oldal forráskódjába, de ez már maradjon az én szakmai betegségem ;-) 

Kuznetsov az "Orosz iskola" szerinti harangrendszerű kályhákat nyomatja, valószínű a világ legjobb kályhái, ui. ha valakik tudnak a tűzről akkor azok elsősorban ők, nem beszélve, hogy nem csak úgy “pofára” dolgozták ki az alapokat, hanem megbízott orosz tudósok / professzorok, még a 20. század elején megtették ezt az állam felkérésére.

Lásd a szabad gázáramlás elvén megépített harangrendszerű kályhák, amelynek az alapjait
V.M. Grum-Grzhimailo  professzor (1864-1928), az Orosz Tudományos Akadémia tagja tette le. 

Ezeket a kutatásokat többen folytatták, mint például I.S. Podgorodnikov PhD diákja (1886-1958) (lásd kettősharang rendszerű tömegkályhák). 

Kuznetsovnak pedig az a nagy érdeme, hogy egy rakás kályhatípust dolgozott ki, amik egy orosz háztartásban szükségesek lehetnek, sima fűtésre, főzésre (lásd platnis változatok), kemencével, orosz szauna stb..

Ezeket a maga módján dokumentálta is a weboldalán, illetve közbeközbe résztvesz Alex Chernov kanadában élő barátjával az MHA éves találkozóin is (Wildacres), és építgetnek ott is kályhákat. 

Egy ilyen kályhaépítésre példa, fotókkal, méretekkel: http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac08f.htm, itt érdemes megfigyelni a bio/ökótűzterekéhez hasonló levegőbevezetés megvalósítását sima samottéglából, majd megpróbálok én is egy hasonlót összeeszkabálni.

Mindenképpen ajánlom Kuznetsov weboldalán átnézni az OIK/OVIK-BIK... kályhasorozatot
( http://stove.ru/index.php?lng=1&rs=4 ) , nehezen olvashatóak, de soronkénti szerkezeti rajz van velük.

Ha még egy kályhát építek (pld. ez nem fog működni :-) , és azt mondom, hogy nem elég egy kályhától, hogy kinézzen, hanem annak fűteni is kellene, és felháborodásomban lebontom és újat építek (félig vicc, de ezt sem zárom ki ;-), nos a következő kályhatítpus amit kipróbálnék az egy kettősharang rendszerű lenne, amire több számítási adat áll a rendelkezésemre mint pld. a contraflow kályhákra.

Az tény, hogy nagyon egyszerű formák a Kuznetsov OIK sorozatú kályhái (ha magához venne Kuznetsov egy designert és egy marketingest, akkor irtózatosan nagy sztár lehetne, nem mintha most is nem lenne elismert a saját témájában ;-).

Hiába nagyon jónak mondott kályhák, de kinézetileg egyszerű dobozok (ez is persze csak a magánvéleményem, biztos sokaknak kifejezetten tetszik). Szerintem azokat módosítani, csak olyannak érdemes, aki épp elég időt analizálta őket és minden elemét ismeri is azoknak, nekem mindenképpen jól meg kellene forgassam a padkáim miatt... 

Mindenképpen én most contraflow-t próbálok meg építeni (talán mert több használati tapasztalat-beszámolót hallottam ezekről mint a harangrendszerűekről), így most ez van, harangrendszerű jön majd a következő életemben. :-)

Nos, nagyon elkalandoztam, térjünk vissza a lényeghez.

Én 10cm-es lapra fektetett téglából fogok építeni, amit reményeim szerint majd belülről egy vékonyabb 3cm-es samottal kibélelek, plussz 1cm agyaghabarcs, ez így 14cm köpenyvastagság lenne.

A fentieket is figyelembe véve én a továbbiakban egy 0,5kw/m2 átlagos fajlagos felületi teljesítménnyel számolok (amihez reményeim szerint fog társulni egy 40-60 fokos köpeny / felületi hőmérséklet, mindkét határértéket el tudom majd viselni, legalábbis így remélem, ha mégsem ez lesz, akkor bontás :-).

Lévén a 6kw-os kályha ez azt jelenti, hogy kell nekem 6/0,5=12nm.

Azaz 12 négyzetméter téglafelület kell legyen a köpenyen (beleszámolva a padkák és a segédkémény felületét is, egyszóval minden olyan aktív kályhafelületet, amiben a füstgáz eljár és amit melegít).

Legyen ennyi a mai következtetés. Folytatása következik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése