2016. április 17., vasárnap

Számítások 7. Hőfelvevő-, hőleadó felületek



Folyatva a tűztérszámításokat, ezidáig ennyire jutottunk:

tomegkalyha tuzter meretek lars helbro fele contraflow ellenaramu tömegkályha

A fenti rajzon lévő összetett formájú tűztéren elvégezve egypár szorzást, összeadást, trapéz-terület számítást:

Kályha teljesítménye: 6kw
Tűztér teljesítménye: 44,58kw
Tüzelési idő: 1,9 óra (1 tűz leégésének ideje)
Fűtési periódus: 12 óra (napi kétszeri begyújtás)
Tűztér térfogata: 154,3liter
Tűztér magassága a torokig: 99cm
Tűztér alapterülete: 47cm x 47cm = 2209 cm2
Tűztér oldalfelszíne (az alja és tetején kívüli felület): 15672,2 cm2
Tűztér teljes belső felszíne: 18233,7 cm2
Tűztér hőfelvevő felszíne (oldalfelszín + alapterület): 16024,7 cm2
Tűztér négyzetméterenkénti hőfelvevő képessége, faktorja: (7000)* ((12+18)/2  /12) =  7000 * 1,25 = 8750
(ez a fenti érték a tűztérben tárolt hőmennyiséget jelenti négyzetméterenként, ami a tűztér falvastagságának is függvénye, az értéke Shkolnik könyv 6. táblázat / Sobarul.com referencia alapján saccolt: http://remont.townevolution.ru/books/item/f00/s00/z0000002/st026.shtml )
(a tűztér fala 12cm (lapra rakott samott), ami elé kerül még egy 6cm kantra rakott samott, ami a levegőbevezetést szolgálja, ez így összesen 18cm. Én a 18cm és 12 cm átlagával (15cm)-el számoltam, a 7000-es táblázati értéket 15/12 aránnyal szoroztam meg)

Tűztérben tárolt hőmennyiség az égési idő alatt = Tűztér hőfelvevő felszíne (m2) * Tűztér négyzetméterenkénti hőfelvevő képessége, faktorja  * egy 24 óra alatti tüzelés időtartama =  1,60247* 8750 * (1,9*2) = 53282,12 W = 53,28kwh

Kályha (köpeny) szükséges minimális hőfelvevő képessége 24 óra alatt = Kályha teljesítménye * (a tüzeléseken kívüli idő a 24 óra alatt) - Tűztérben tárolt hőmennyiség az égési idő alatt = 6kw*(24-1,9*2) – 53,28= 67,92kwh

Szükséges hőfelvevő felület =  ( Kályha ( köpeny) szükséges minimális hőfelvevő képessége 24 óra alatt / (  3,5*(Köpeny falvastagsága / 12cm )  * Tüzelési idő ) = 67,92 / ( 3,5*14/12 * 1,9 ) = 67,92 / 7,758333 = 8,7544 m2
(a fenti értékek / képletek a Sobarul.com referencia alapján)

Szükséges hőleadó felület = Kályha teljesítménye / Fajlagos felületi teljesítmény = 6kw / 0,5kw/m2 = 12m2

Ez utóbbi értékről volt szó egy előbbi bejegyzésben, a lap alján:
Ezt a 12 m2-t kell “leosztani” a kályha aktív felülete szerint, amibe bele kell számolni:
a kályha oldallapjait, a padkák füst által átjárt szakaszait ( melyek érintkeznek a külvilággal ), és a segédkémény felszínét. 

A kályha teteje és alapja nem kerül bele, lévén, hogy szigetelve lesz, ott nem ad le számottevő hőt. 

Ha nem lennének padkák és segédkémény egy ilyen 6kw-os behemót kályha méretei: 2,1m magas * 1m széles * 1,86m hosszúak lennének, viszont a padkák és a segédkémény szintén hőleadó felületei miatt, a hosszúságból le fogunk csípni, természetesen.

A szükséges össz-hőszükséglet (6kw) és a fűtendő szobák hőszükségleteinek arányában kell a kályha felületeit úgy szétosztani, hogy mindegyik szobára (amelynek a falába bele lesz építve), az annak szükséges rész-teljesítményt adja le.

Ezek lennének a számok, az az igazság, hogy a nyakamat nem merném rájuk tenni, mert a fent említett referenciákon alapszanak(fenti két képlet), és még Newtonban sem feltétlenül bíznék :-) , az ő elméletei is csak bizonyos egyszerűsített rendszerekben érvényesek, viszont nagyon jók a gyakorlatban, a lényeg, hogy jobb híján én ezekkel számolok,  a 12 m2-t mindenképpen be fogom tartani, a 8,75 m2, pedig úgy saccolom startból kijön, még több is, ui. a padkák belső járatain elég sok belső felület megmarad „hőszivacsként”.

Ha kisebb felületekkel dolgoznék, akkor az valamilyen mértékű hő-pazarlás lenne, ui. a kéményen keresztül menne ki a fel nem szívott meleg, viszont ha nagyobb felületekkel dolgozok a szükségesnél, akkor az úgy gondolom nem lesz baj: alacsonyabb hőmérsékletű köpenyem lesz, ami viszont tovább tárolja a hőt a nagyobb tömeg miatt és kisebb hőmérsékletingadozás lesz egy 24 óra alatt, ami még talán jobb is nekem...Én úgy gondolom, hogy ezekkel az értékekkel számolva inkább a nagyobb felé tolódok el, és olyan nagyon mellélőni nem fogok.

Nyomban tegyük hozzá, hogy persze az a veszély is fennáll, hogyha túl nagy a felület, akkor túlságosan lehűl a füstgáz, és hidegebb lesz mint a minimális, amit a kémény elvár, erre az esetre gondolva be fogok majd építeni a padkákba egyfajta súbert  / elzáró szelepet / "bypass"-t, amivel kiiktathatom a padkát, így rövidebb úton kijuthat a füst (igazából ez a hidegindításhoz is kellhet nagyon nagy eséllyel). Sajnos az utolsó padkát nem iktathatom ki, hisz az köt össze a kéménnyel, de remélem a másik kettő kiiktatása elégséges lesz ilyen esetekre.

Az ideális "bypass" persze a kályha tetején lenne, a legrövidebb úton, azaz a sütőből egyenesen a kémény felé, de nem nagyon akarok egy mazlag csövet oda még beszerelni, a kéményem pedig távolabb lesz a kályhától kb. 1 m-re...No meglátjuk, maradjunk ennyivel egyelőre..







1 megjegyzés:

  1. Köszi szépen Csomi! Az az igazság, hogy sokat gondolkoztam, hogy a sobarul.com - os számítással menjek-e vagy sem. Végül úgy döntöttem, hogy a Libik véleményét és szakmai tudását mindenképpen figyelembe veszem, ezért mindkét számítást / számítási javaslatot figyelembe véve dolgoztam, mint ahogy le is írtam a blogban. A sobarul-nál (általad mellékelt adatok) van vagy 3 dolog, ami ki van hagyva a számításokból: 1. nem veszi figyelembe egyáltalán a tengerszint feletti magasságot, ezt korrigáltam
    2. Shkolnik által használt 2,5-ös légfelesleg tényezővel számol, a középeurópai/Libik javaslat pedig 2,95 (itt is "közepet" számoltam, azaz a középeurópai normák által még tiszta égésnek elfogadott intervallum alját, 2,7-et választottam)
    3. a tűztér térfogatában nincs lényeges különbség 151 liter +- 3 literről (2%) beszélünk ami elhanyagolható mennyiség.
    (ez azért jön ki ugyebár, mert 3,9kwh/kg-os fával vetted, picit hosszabb 2 órás égéssel) Viszont a tűztér oldalainak a számítása ott téglatest esetére van kiszámolva, így jön ki a 47x47x69cm-magas, ami szerintem igen alacsony, ui. a 47x47 csak 4 sor téglamagasságig jön, utána a hátlap miatt szűkül a torok felé. Ezért itt figyelembe vettem a Lars által épített tűztereknél lévő arányokat (magasság / alap oldalhossz(átlag). Igen, a videói alapján, a téglasorokat megszámolva is elég egyszerűen kijön (brrrr... :-) kapok is ezért fejmosást a szakiktól. szentségtörés, guru-videó alapján következtetést levonni.máglyára vele. :-) No de akinek nem tetszik, ott a Libik könyvben egy rajz, ott is ez az arány jön ki... Szóval megpróbálom az általam megélt valóságot is figyelembe venni, amikor saccolgatok..Végülis ha megnézzük, lényeges különbség számokban kifejezve nincs, esetleg picivel több levegőt "eszik" a kályha az én számításaimmal, de úgy gondolom, hogy lefelé tudom szabályozni a levegőnyílást( úgy értem szűkíteni könnyen tudom, ha beépítek egy tologatós kart...), felfele pedig nem. Mindenképpen köszönöm szépen, Csomi, hogy vetted a fáradtságot utanaszámolni az Excel táblázat segítségével. Tibi.

    VálaszTörlés